فهرست مطالب

آش ترخینه لرستان برای 4 نفر

آش ترخینه

آش ترخینه چیست؟

آش ترخینه یکی از غذاهای لذیذ و خوشمزه استان‌های غربی کشور به خصوص لرستان است. با شروع فصل سرما و بارش برف و باران مردم لرستان کم کم شروع به پخت این آش لذیذ می‌کنند، آش ترخینه سیستم ایمنی بدن را قوی کرده و از سرماخوردگی جلوگیری می‌کند. این غذا در دیگر استان‌ها نیز پخته می‌شود اما اصلیت آن به استان زیبای لرستان باز می‌گردد. زنان لرستانی در فصل بهار و تابستان شروع به درست کردن ترخینه برای دو فصل سرد پاییز و زمستان می‌کنند. ما در ادامه دستور پخت این غذا برای 4 نفر را به شما آموزش می‌دهیم.

تاریخچه آش ترخینه

آش ترخینه یکی از غذاهای باستانی ایران است که تاریخچه آن احتمالا به دوران هخامنشیان بازمی‌گردد. این غذا  در مناطق کوهستانی غرب ایران مانند کرمانشاه، لرستان، و کردستان رواج داشته و به دلیل شرایط آب‌وهوایی سرد و سخت، به عنوان یک غذای مقوی و پرانرژی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. ترخینه، که ماده اصلی این آش است، از ترکیب بلغور گندم یا جو با دوغ ترش تهیه می‌شود و سپس در آفتاب خشک می‌شود. این روش نگهداری مواد غذایی از در گذشته به عنوان روشی برای مقابله با کمبود مواد غذایی در زمستان استفاده می‌شده است. این غذا به مرور زمان در مناطق دیگر ایران نیز محبوبیت پیدا کرده و به‌عنوان یکی از نمادهای آشپزی محلی غرب ایران شناخته می‌شود.

دستور پخت آش ترخینه

مواد لازم:

  • لوبیا چیتی نصف لیوان
  • عدس نصف لیوان
  • نخود ¼ لیوان
  • ترخینه دوغ 3 عدد
  • سبزی آش نیم کیلو
  • نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
  • نعناع داغ سیر داغ و پیاز داغ  به مقدار لازم

طرز تهیه آش ترخینه:

  • ابتدا ترخینه خشک را در آب سرد به مدت 3 ساعت خیس کنید.
  • فراموش نکنید که حبوبات را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید. حبوبات را در یک قابلمه بزرگ بپزید.
  • بعد از نیم‌پز شدن حبوبات ترخینه خیس خورده را اضافه کنید و بعد از پخت کامل عدس و سبزی آش را اضافه کنید.
  • داخل یک تابه به طور جداگانه پیاز سرخ کنید، بعد از طلایی شدن پیاز به آن فلفل و ادویه و زردچوبه را اضافه کنید.
  • سپس سیر را با کمی زردچوبه سرخ کنید.
  • نعنا را هم سرخ کنید. دقت کنید که نعنا سریع تغییر رنگ می‌دهد، بنابراین سریعا نعنا را از روی شعله بردارید.
  • اجازه دهید آش با شعله ملایم جا بیفتد.
  • بعد از جا افتادن آش، آن را داخل یک کاسه بزرگ ریخته و با نعناع داغ ، سیرداغ و پیازداغ تزیین کنید.
  • آش ترخینه شما آماده سرو است.

آش ترخینه

خواص آش ترخینه

  • درمان آنفولانزا و سرما خوردگی
  • تقویت سیستم عمومی بدن
  • تقویت عضلات بدن
  • منبع کلسیم، منیزیم، فسفر و ویتامین  D
  • جلوگیری از پوکی استخوان
  • تقویت بینایی
  • خون ساز و رفع کم خونی شدید
  • دارای ویتامین A
  • موثر در تقویت قلب و عروق
  • بهترین غذا برای زنان باردار
  • تقویت گوارش
  • انرژی زا
  • تقویت حافظه و جلوگیری از ابتلا به آلزایمر

برخی دیگر از غذاهای محبوب لرستان

آنچه در تاریخ آمده، می‌گوید که اقوام لر از هزاران سال قبل در این ناحیه زندگی می‌کرده اند تا این که مهاجران در سال ۷۰۰ تا ۸۰۰ پیش از میلادی برای اولین بار پا به ایران زمین گذاشتند. در ادامه به سراغ برخی از غذاهای این سرزمین کهن رفتیم تا شما را با غذاهای محلی لرستان آشنا کنیم.

  • خورشت سیب، خوش طعم و مقوی
  • کوفته‌ نخودچی از غذاهای محلی لرستان
  • کباب بروجرد، غذای تمام و کمال لرستان!
  • آش شعله ماش، همه‌ی آنچه که نمی توانید از آن بگذرید!
  • آش گوشت خرم آباد، یک غذای متفاوت!
  • خورشت قلیه ترش از غذاهای محلی لرستان
  • سُغدو، غذایی از منطقه‌ی لرستان برای دوستداران کله پاچه!
  • آبگوشت دو گوله دودار، از غذاهای اصیل لرستان
  • گوله ریزه، غذایی برای شب های سرد زمستان
  • چزنک رغو، نان روغنی معروف لرستان
 
 
 
 
 
 
 

Golsa Siroos

Writer & Blogger

پیام خود را اینجا بنویسید